family - perhe on tärkein,  Kategorioimaton,  minimalismi - yksinkertainen on kaunista

7 päivän sometauko – Miltä se tuntui?

Aeee että! Viikon sometauko on nyt ohi ja voin kyllä sanoa että oli paras päätös pitkään aikaan kirjautua ulos kaikista sosiaalisen median sovelluksista ja katsoa miltä tuntuu palata aikaan ilman jatkuvaa ryhmäkeskustelujen ja tykkäysten kyttäilyä ja aivotonta skrollailua.

Omasta mielestäni en ole edes ”pahimmasta päästä” somettajia ja mieheni oli samaa mieltä kanssani kysyessäni asiasta. (Ps. Hän on takuuvarmasti rehellinen.) Jo pitkään olin monella tapaa rajoittanut ja seurannut ruutuaikaani, mutta ei se silti ollut minulle tarpeeksi.

 

 

Käytän somea lähinnä työssäni, tai ainakin luulen usein käyttäväni. Kuitenkin jään jumittamaan inspiraatiota etsiessäni aivan johonkin muuhun, tai en oikeastaan muista edes pysähtyä jumittamaan.

Niinhän sosiaalinen media on suunniteltu. Se on täydellinen laukaisemaan aivoissa dopamiinikierteen, joka saa meidät janoamaan enemmän ja enemmän uutta, innostavaa ja stimuloivaa. Samaan tapaan kuin huumeriippuvuus ?

 

Miksi päätin pitää tauon?

 

Uskon että iso osa omaa ongelmaani somen kanssa on se että tunnistaudun ja tunnustaudun kuuluvaan erityisherkkien ihmisten ryhmään. Kuormitun helposti ärsykkeistä ja luen helposti ihmisiä. Saatan sitten nukkumaanmennessä esimerkiksi vatvoa toisten ihmisten ongelmia nukkumisen sijaan tai miettiä jotain ärsyttävää kuvaa. Sounds like good times? 

Idea taukoon lähtikin siitä kun tunsin olevani suorastaan tukossa kaikista maailman ärsykkeistä. Tunsin ahdistusta somea selatessani. Päätäni särki ja ajatus ei kulkenut. En saanut enää tekstiä aikaiseksi tai kuvia otetuksi. Työnkin suhteen koko homma tuntui pakkopullalta.

 

Syntymäpäiväni osui juuri sopivasti tähän ahdistuksen ajankohtaan, joten päätinkin antaa sometauon itselleni syntymäpäivälahjaksi.

 

 

No mitä sitten tapahtui tauon aikana ja mitä hyödyin sometauosta?

 

Ensinnäkin, mieleni selkeni ja tuntui että kykenin jälleen ajattelemaan ITSE. Omia ajatuksia pursusi myös usean tekstin verran varastoon blogia varten.

Ei enää ahdistanut. Kaikki paine siitä mitä minun ”pitäisi” tehdä katosi. Tein sitä mitä halusin ja mikä tuntui hyvältä. Ilman häiriötekijöitä.

Sain enemmän aikaiseksi. Aivan kuten aiemmin mainitsin, kirjoitin valmiiksi useita blogitekstejä. Sain mm. kirjaprojektini alkuun ja siivosin enemmän kotona.

Olin parempi äiti. Lapseni sai jakamattoman huomioni yhdessä vietettyinä hetkinä. Ainoastaan muutaman kerran nappasin puhelimen ottaakseni kuvan pienestä touhuajasta.

Olin parempi vaimo. Kysykää vaikka mieheltäni. 

Viikko virkisti minua kokonaisuudessaan huimasti.

 

Some on hyvä ja myös vähän huono

 

Somella on monien hyvien puolien lisäksi siis ainakin minuun hyvin negatiivisia vaikutuksia. Se pahimmillaan ahdistaa, häiritsee ihmisuhteita ja tappaa luovuuden. Parhaimmillaan se inspiroi, yhdistää ja auttaa bisneksessä.

Nyt kun sometauko on ohi, en todellakaan aio palata entiseen. Oikeastaan vähän pitkin hampain tänään kirjauduin kurkkaamaan viikon tauon aikaiset tapahtumat. Tulevaisuudessa noudatan asettamiani uusia somesääntöjä, jotka toivon mukaan  pitävät minut tarpeeksi erossa kuormittavista ja ahdistavista asioista.  Sääntöjen avulla saan toivon mukaan tehtyä niitä asioita joita minun täytyy tehdä ollakseni onnellinen ja oikealla polulla.

Suosittelen ehdottomasti sometaukoa kaikille jotka ovat sitä edes hieman villeissä ajatuksissaan pohtineet. Viikko teki ainakin minulle ihmeitä, enkä huomannut tauossa ollenkaan haittapuolia.

 

Oletko sinä pitänyt sometaukoa tai suunnitellut pitäväsi? Olisi hauska kuulla ajatuksiasi!

Rakkaudella,

Natasa Höök

Seuraa minua:

Instagramissa

Facebookissa

Bloglovin’issa