Vieraskynässä aviomies: Tulevan isän hyvinvointivinkit
Aamulla kahvi napaan ja töitä kohti? Lounaaksi ruisleipää ja töiden jälkeen sohvalle makaamaan? Töiden jälkeen välipalaksi energiajuomaa?
Vielä ehkä pärjäät noilla eväillä (vaikka ei kenenkään pitäisi), mutta lapsen tuloa varten kannattaisi ehkä myös alkaa vahvistaa itseään koetukseen. Eikä sen vaimon tai tyttöystävän tarvitse olla vielä edes raskaana, että voisit aloittaa näitä terveyttä ja pitkää ikää edistäviä juttuja.
Liikkeelle voit lähteä ihan yksinkertaisilla jutuilla.
Nämä vinkit on kerätty siis erityisesti tuleville isille, mutta varmasti myös tulevat äidit ja miksei kaikki muutkin voisi saada tästä ideaa omaan hyvinvointiinsa:
Syö ja juo
Aloitan päivän vitamiinijuomalla ja ihan perus tuorepuurolla joka on tehty 5 dl kaurahiutaleista ja vedestä sekä vaihtelevista mausteista. Jep, puoli litraa kaurahutaleita joka aamu 😀 Ei sun oo pakko, mutta syö jotain muuta täyttävää,
Kokeilin joskus viikon verran sellaisia annospussista tullutta pirtelöaamiaisia ja eihän se riittänyt mun energiankulutuksella mihinkään. Tuhti aamupuuro pitää nälkää pitkään. Viikonloppuisin kokkailen meille munakasta tai paistan lettuja ja vaimo sekoittelee proteiinismoothiet blenderillä.
Säännöllinen ruokarytmi ja reilut ja monipuolisesti koostetut pääateriat pitävät myös kiukun ja hullut mieliteot poissa. Myös riittävästä nesteensaannista tulee pitää huolta, päivittäin 2-3 L vettä, aktiivisempina päivinä erityisen tärkeää! Energiajuomia, kahvia tai limppareita ei lasketa.
Iltaisin juon lasillisen palauttavaa mineraalijuomaa jonka avulla olen levännyt yöni ihan älyttömän hyvin viimeiset puoli vuotta. Toivottavasti sama teho jatkuu kun vauva syntyy.
Ylös sohvalta
Odotusaika on hyvä aika viimeistään aloittaa vahvan iskävartalon rakentaminen. Mä hoidan päivän treenin jo aamuneljältä ennen töihinlähtöä, mutta sen voi toki hoitaa myös myöhemmin. Aikaa treeniin käytän päivässä 15-30 minuuttia ja vaihtelen treenattavaa kehonosaa päivittäin.
Työpäivän jälkeinen aika on käytetty tässä vauvaa odottaessa valmisteluihin tulokasta varten ja yhteiseen laatuaikaan. Toisinaan se laatuaika tarkoittaa myös yhteisiä aktiviteetteja.
Viikonloppuisin on nyt kesällä käyty ulkona jumppaamassa. Muista aurinkorasva, Natasa aina muistuttaa mua siitä.
Kaikki treenit mulla tällä hetkellä tapahtuu joko kotona, ulkona, tatamilla tai nyrkkeilysalilla. Salitreeniä ei ole juurikaan tullut tehtyä vähään aikaan.
Voit lähteä liikkeelle siis ihan perus kotijumpalla: Punnerruksia, kyykkyjä ja vatsoja nyt ainakin. Lisää vaikka yksi tai kaksi toistoa joka treenikerralla.
Vähennä juhlimista
Kun odottava äiti syö kahden edestä, juot kahden edestä? Tai vähintään kaksin käsin?
Raskausaika on viimeistään hyvä aika jättää myös alkoholinkäyttöä vähemmälle jos se on kuulunut isossa osassa entiseen elämääsi. Alkoholilla on niin paljon haittavaikutuksia että se kannattaa jättää lähes kokonaan tai kokonaan pois noin niinkuin muutenkin.
Osoitat raittiudella myös tukesi puolisolle, että olet mukana hommassa. Voitte toki juhlia selvinpäin yhdessä tai miksei hyvässä porukassakin. Tiedät varmaan myös kuinka ärsyttävää voi olla humalaisten toilailun seuraaminen selvinpäin.
Älä siis pakota puolisoasi katsomaan sinua sellaisessa tilassa ellei hän jostain syystä niin erityisesti halua.. mikä kuulostaa aika epätodennäköiseltä.
Pidä huolta puolisostasi
Näytä että välität äläkä jätä häntä yksin ”projektin” kanssa. Et voi auttaa kantamaan lasta VIELÄ, mutta ole avuksi kun sukka tippuu lattialle ja kasvava vatsa hankaloittaa sen nostamista tai auta kotihommissa kun ne tuntuvat toisesta raskaalta.
Anna toisen levätä. Muista halia ja kysellä kuulumisia ja osallistua odotusaikaan. Mä olen osallistunut mm. ostoksille, vauvanvaatteiden ihmettelyyn ja herkutteluun. Kamalasti tehnyt mieli suklaata nyt kun Natasa on raskaana.
Kun puoliso voi hyvin, sä voit hyvin. Leivo vaikka kakku tai anna kevyt niska- tai jalkahieronta.
-Jesse
Seuraa MEITÄ