wellness - hyvinvointi

Menestyjä treenaa aamulla – Yrittäjän aamutreeni

Jos olet yrittäjä – olet luultavasti myös aamuihminen. Joko pakosta tai omasta valinnastasi, aamut ovat parasta aikaa saada asioita tehdyksi ennen kuin päivä keksii pääsi menoksi jotain muuta. Tässä hieman treenivinkkejä ja ideoita aamutreenin koostamiseksi, jotta saisit tehtyä mahdollisimman tehokkaan aamutreenin ja saisit päivän hienosti käyntiin!

Treenivinkkejä yrittäjälle

Miksi aamutreeni sopii yrittäjälle?

Yrittäjät ovat yleisesti luovia ihmisiä, ja tutkimusten mukaan liikunnasta saakin paljon lisää paukkuja sitä seuraavaan luovaan työhön. Liikkuminen siis saattaa hyvinkin olla juuri se boosti minkä tarvitset tulevaan päivään!

Sängystä ylös nouseminen vaatii kurinalaisuutta, aivan kuten bisneksen pyörittäminenkin vaatii! Päivän aloittaminen treenillä valmistelee sinut jatkamaan päivääsi keskittyneenä ja takaa menestyksekkään päivän. Liikunnasta saat lisäksi rutkasti itsevarmuutta ja uskoa esteiden ylittämiseen.

Mistä on aamuvirkut tehty?

Jos heräät herätyskellon soittoon, erityisesti jos tämä tapahtuu aikaisin aamulla, kehosi on luultavasti edelleen unimoodissa. Aloita kevyesti ja säädä treenin kestoa ja tehoa tarvittaessa. Mene ajoissa nukkumaan niin jaksat painaa kovemmin kunnon yöunen jälkeen.

Yritä saada aikaisemmasta nukkumaanmenosta tapa jokaiselle viikonpäivälle, ei ainoastaan treeniä edeltäviin iltoihin, muuten keholla voi olla vaikea sopeutua ja nukkumaanmeno sekä herääminen niinä päivinä kuin haluaisit saattaa tuntua hankalalta.

Kuuntele kehoasi, eritoten jos treenaat tyhjällä vatsalla. Jos alkaa pyörryttää, ota rauhallisesti ja istu vaikka hetkeksi lepäämään jos tarvitsee. Jos olet aamuisin herätessäsi nälkäinen, syö pieni välipala ennen treeniä. Jos syöt aamiaista ennen treeniä, syö jotain pientä ja kevyttä kuten hedelmä tai vaikkapa pieni jogurtti. Treenin jälkeen voit syödä lisää.

 

Kuinka saada tehot irti aamutreenistä?

Koska aikasi on luultavasti kortilla aamuisin, on treenit hyvä tehdä keskittyneenä ja määrätioetoisesti. Hyvä treenin kesto on esimerkiksi 30 minuuttia, jonka lisäksi varataan 5 minuuttia lämmittelyyn ja 5-10 minuuttia loppuverryttelyihin

Jos sinulla on 30 minuuttia aikaa, tehokas vastustreeni kotosalla kiertoharjoitteluna tai tehokas kestävyysharjoitus lenkkipoIulla sopii mainiosti.

  • Rakenna kiertoharjoitus 5-6 liikkeestä jotka kohdistuvat kehon suuriin lihasryhmiin. Rinta, selkä, jalat ja core (tukikorsetti). Ideaalitilanteessa näiden harjoitusten tulisi tehota useampaan lihasryhmään yhtäaikaa, joten yhdistelmäliikkeet toimivat oikein maiiosti. Esimerkiksi kyykky ja työntö (Jalat, olkapäät ja core), punnerrukset (rinta, olkapäät, kädet, core), etuheilautus kahvakuulalla (selkä, pakarat, jalat), askelkyykky hauiskäännöillä (jalat, kädet, core) Tässä vain muutama esimerkki!
  • Vaihda liikkeestä toiseen lyhyilä tauoilla ja pidä tauko vasta kun olet tehnyt  kokonaisen kierroksen. Lepää minuutin verran ja toista kierros 2-3 kertaa.
  • Voit tehdä kierroksessa jokaista liiketta esim 10-20 kertaa, tai sen sijasta tehdä esim tietyn aikaa, esim. 45-60sek/liike.

Jos päätät tehdä kestävyysharjoituksen, tehokkain vaihtoehto on intervallitreeni tasaisen vauhdin sijaan, paitsi jos sinulla on ollut pitkä tauko liikunnasta ja olet aloittamassa nyt ”alusta”. Intervallitreeit ovat tehokasta ajankäyttöä, ne vauhdottavat aineenvaihduntaa ja rasvanpolton huhutaan jatkuvan vielä tunteja treenin päättymisen jälkeenkin.

Mikäli edessäsi on stressaava päivä, treenin kannattanee olla mieluummin jotain rauhallista, kuten joogaa tai uimista. Kova treeni on myös keholle stressitekijä, joten siitä voi tuollaisina päivinä olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ota siis rauhallsesti ja säästä energiasi mieluummin siihen tärkeään tapaamiseen tai puheen pitämiseen!

Hyviä aamutreenejä!

Jaa toki myös omat ideasi aamutreeneistä kommenttiboksiin!