Oletko sinäkin tulehtunut?
”MATALA-ASTEINEN tulehdus ei ole sairaus. Se on tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita.
Kun tulehdus jatkuu vuosikausia, kehon toiminta häiriintyy: esimerkiksi verisuonten seinämät tukkeutuvat helpommin, ja soluissa tapahtuu mutaatioita. Lopulta ihminen saattaa saada esimerkiksi sydäninfarktin tai syövän.” (HS 4.7.2014)
Matala-asteinen tulehdus on salakavala vaara ja melkeinpä vaitettavasti nykyihmisen normaalitila. Se ei kuitenkaan tunnu miltään, eikä sitä tukita lääkärissä. Malala-asteinen tulehdus on eri asia kuin akuutti-infektio, se on tila, jossa keho erittää tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Varmaan kiinnostaisikin, kuinka tätä ikävää tulehdustilaa sitten voisi hoitaa tai välttää? Onneksi se on oikeastaan aika helppoa!
1.Liiku
Tiedätkö terveysliikuntasuositukset? Jos niin, erittäin hyvä. Jos et, googleta. Kävele aina kun voit tai käytä polkupyörää. Ihminen on luotu liikkumaan, ei pönöttämään bussissa tai Nissanin penkillä. Muutama hikiliikuntakerta viikkoon vielä niin avot! Eikä kaikkien tarvitse lenkkeillä, myös esimerkiksi pallopelit tai kamppailulajit saavat hien pintaan ja lihakset töihin. Oletko jo kokeillut? Kevyellä liikunnalla taas on aivan valtavan hyviä stressiäkin vähentäviä vaikutuksia.
2.Syö puhdasta, värikästä ruokaa
Kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät ja siemenet. Näitähän ostoskorisi on varmaan jokaisella kaupareissulla pullollaan? Jos ei ole vielä, niin tästä lähtien on. Hyvä sinä! Unohda pääsääntöisesti hyllyyn punainen liha, valkoiset höttöhiilarit ja alkoholi. Ihan oikeasti ilman niitä voi elää. Voi.
P.s. Inkiväärillä ja kurkumalla on tutkitusti tulehdusta vähentävä vaikutus, laitappa näitä vaikka wokkiin!
3.Älä stressaa
Oletko stressipylly? Laskut ja remontti ahdistaa? Vatsamakkarat ja väliin jäänyt joogatunti harmittaa? Heti loppuu tuollainen! Puutu stressin aiheuttajiin hetimiten.
Vatsamakkaroihin auttavat edellämäinitut oikeanlainen ruokavalio ja liikunta ja väliin jäänyt joogatunti on mennyttä, lähde siis vaikka lenkille ja muista joogatunti seuraavalla kerralla. Jos muistilla on tapana pätkiä, hanki kalenteri. Sellaisista asioista joille ei itse voi mitään, on turha stressata ja sellaisille asioille joille voi tehdä jotain, pitää tehdä jotain. Jos tuntuu että omat voimat eivät riitä, pyydä apua.
4.Lepää
Nuku. Riittävä yöuni on välttämätöntä. Unen tarvi vaihtelee ihmisittäin, mutta nukuttava olisi niin että on pirteä aamulla. Rauhoita illat, jätä television katselu ja älypuhelimen räpellys päiväaikoihin. Kirjan lukeminen tai pieni meditointihetki toimivat hyvinä rauhoittajina.
Edellä kirjoitettu on hoitava resepti toki niin moneen vaivaan, mutta miksi tätä kaavaa niin harva noudattaa? Onko syynä laiskuus, motivaation puute, tietämättömyys vai kenties moderni kiireinen ja stressaava ympäristö?
Itse pyrin nykyään tekemään kaikkeni jotta se tavoittelemani sadan vuoden ikä tulisi toteutumaan, olenkin alkanut huomata vaaran merkit aika nopeasti kehostani. Alkoholin runsas nauttiminen saa esimerkiksi nivelet kolottamaan ja koko kehon melkein viikoksi ihan kamalaan jumiin. Oletko sinä jatkuvassa sokeri, tai viinapöhnässä vai välitätkö oikeasti itsestäsi? Mitä kaikkea teet itsesi eteen?