Pieni stressinhallintaopas pienen vauvan äidille
Yö on ollut rikkonainen. Vauva on syönyt joka toinen tunti, ellei jopa tunnin välein. Aamulla heräät vauvan itkuun ja huutoon joka ei laannu. Yrität tuon metelin keskellä vauva kainalossa keittää itsellesi aamukahvin ja valmistaa aamupalan. Itku jatkuu. Yrität vähän väliä kokeilla josko sittenkin vauva haluaisi olla lattialla tai kenties on jo nälkä.. mutta ei.. mikään ei ole hyvin… tästä tulee vielä kiva päivä…
”Mene aikaisin nukkumaan, näe ystäviä, meditoi, lue kirjaa, unohda kaikki hetkeksi… älä stressaa.” Ehkä helpommin sanottu kuin tehty pienen vauvan kanssa. Ulkopuolinen (ja lapseton) saattaa kuvitella että äitiysloma on pelkkää rentoa kotona köllimistä vauvan kanssa, mutta tosiasiassa sellainen tilanne on varmasti hyvin harvinainen.
Stressi on myrkkyä. Se lamaannuttaa kehon, saa oireilemaan fyysisellä ja henkisellä tasolla. Voi tulla vatsavaivoja, päänsärkyä, ärtymystä, väsymystä, uupumusta. Voi palaa loppuun.
Miksi pienen lapsen äidin on niin vaikea levätä ja nollata? Koska se on välillä aikalailla mahdotonta. Aikaisin ei mennä nukkumaan jos lapsi ei halua, kahvihetkestä ystävän kanssa kahvilassa voi tulla painajainen kun kullannuppu saakin yllätysraivarit, meditointihetkiä varten tarvitsee erikseen raivata aikaa (ja lastenhoitaja) ja kaikkea ei todellakaan voi vaan jättää tekemättä kun tuntuu siltä.
Olen tällä hetkellä itse selkeästi stressaantunut. Huomaan sen siitä että vatsani on alkanut taas oireilla. Turvottaa ja on tukalaa, ruokavalio on karsittu jo imetysdieetin vuoksi aika minimiin ja mistään ei ole apua. Olen alkanut sitäkin stressata. Stressiä stressin päälle. Jes! Tiesitkö että stressi voi aiheuttaa jopa enemmän vatsaongelmia kuin kehno ruokavalio?
Stressaaminen ei välttämättä tarkoita sitä että olisi huolissaan jostakin (toki pienen vauvan äitinä on huolissaan kaikesta), vaan kortisolitasoja nostavaa stressiä keholle on myös esimerkiksi fyysinen stressi (kuten imetys ja jatkuva liikkeessäolo) ja liian vähäinen uni. Pienen lapsen äitinä stressitasot voivat olla siis todella korkealla.
Pieni stressinhallintaopas pienen vauvan äidille
Opettele tunnistamaan stressi
On tärkeä oppia tunnistamaan stressioireet itsessään. Verenpaineen nousu tai korkea syke voi saada olosi tuntumaan heikolta ja sinua saattaa pyörryttääkin. Vatsasi saattaa oireilla. Saatat huomata korottavasi ääntäsi tai ärtyä helpommin. Nämä merkkejä ei kannata vain ohittaa.
Hengitä
Tätä tekniikkaa voit käyttää aina hankalan (ahdistavan) hetken yllättäessä, esimerkiksi kun vauva itkee eikä rauhoitu tai kun et saa unen päästä kiinni. Kun sinä olet rauhallisempi, myös vauva on. Hengitä siis syvään, rauhallisesti neljään laskien sisään, pidä tauko ja hengitä ulos hitaasti neljästä alaspäin laskien (4-3-2-1). Toista niin monta kertaa kuin on tarpeen. Syvähengitys on yksinkertainen keino lievittää stressiä, sillä stressaantuneina usein alamme hengittää pinnallisesti, jolloin solut eivät saa tarpeeksi happea ja stressihormonitasot nousevat.
Organisoi ja pidä rutiinit
Päivät voivat olla yhtä kaaosta jos ne eivät ole minkäänlaisessa järjestyksessä edes päässä. Meillä päivärutiineihin kuuluvat aamu- ja iltakävelyt joita en jättänyt edes räntäsateessa väliin. Järjestä iltaisin omat vaatteesi, tavarasi ja aamupalasi jne niin että sinun on helppo valmistautua edes itse päivään kun vauvalla saattaa olla vähän hankalampi aamu. Laita myös vauvan leikkipaikka ja vauvan vaatteet samalla tavalla valmiiksi odottamaan uutta päivää.
Pidä yhteyttä toisiin äiteihin ja ystäviisi
Kukaan ei ymmärrä äitiyden hankaluuksia niin kuin toinen äiti, vietä siis kaikin mokomin päivisin aikaa toisten pienten lasten äitien kanssa. Vertaistuki on loistava keino purkaa stressiä. Älä unohda kuitenkaan myöskään vanhoja ystäviäsi, laita heille viestiä tai soita kun on siihen mahdollisuus ja pyydä heitä käymään. Eivätkö he ole pitäneet sinuun yhteyttä? Voi olla että he eivät ole vaan uskaltaneet pitää yhteyttä, kun ovat ajatelleet sinun olevan niin kiireinen vauvajuttujen kanssa että eivät ole halunneet häiritä.
Pidä huolta itsestäsi
Mikäli et ole vieläkään muistanut järjestää itsellesi viikoittain edes yhtä lapsivapaata tuntia. Tee se niin pian kuin mahdollista. Harrasta kevyttä liikuntaa, syö hyvin ja ravitse kehoasi. Stressi kuluttaa simerkiksi B- ja C-vitamiineja sekä magnesiumia nopeasti joten hyvä luonnollinen ravintolisä on monella varmasti tarpeen. Muista myös nesteytys. Erityisesti imettäessä todella tärkeää!
Rentoudu
Jos et ole koskaan kokeillut rentoutusharjoituksia tai meditointia, suosittelen kokeilemaan mahdollisimman pian. Aluksi vaikkapa 10 minuuttia ohjattua meditaatiota tai hengittelyä riittää mainiosti. 20 minuuttia aina vaan parempi. Rentoutusharjoitteet aktivoivat parasympaattista hermostoa ja lisäävät hallinnan tunnetta arkeen, vähentävät kehon kiputiloja ja jännitystä ja auttavat nukahtamaan helpommin.
Pyydä puolisoasi tai muuta luotettavaa henkilöä vahtimaan vauvaa tuo hetki. Hakeudu rauhalliseen paikkaan ja istuudu tai käy makuulleen mukavasti. Tee ohjattu harjoitus joko puhelinsovelluksen (Esim. Sattva, tai Calm) tai Youtube-videon avulla (Hae esim ”Guided meditation”). Voit myös hengitellä rauhallisesti omaan tahtiisi ilman ohjausta, mutta mielestäni nuo ohjatut ovat tähän tarkoitukseen aivan mahtavia. Paras Youtube-meditaatio kanava on mielestäni Jason Stephensonin.
Treenaa vauvan (ja puolison) kanssa
Voi olla, että vauva ei halua olla varsinkaan alussa (ja tietyissä kehitysvaiheissa) lainkaan yksin ja silloin voi olla vaikea löytää aikaa hyvää tekeville treenihetkille. Vauvan kanssa voi kuitenkin tehdä helposti esimerkiksi kyykkyjä ja muita jumppaliikkeitä kotosalla, äidille se on treeni, mutta vauvalle joko leikkiä tai rauhoittavaa liikettä. Muista toki myös kävelylenkit, raitis ilma piristää kummasti niin äidin (ja isän) kuin vauvankin mieltä.
Toivottavasti jokin vinkeistä tulee tarpeeseen. Itse aion ottaa nämä kaikki säännölliseen käyttöön taistelussa stressiä vastaan. Tähän olisi kyllä ollut vielä lisättävääkin, mutta ehkä niistä myöhemmin sitten.
Onko sinulla jokin oma viiden tähden vinkki stressin taltuttamiseen vauva-arjen keskellä? Kerro minullekin. Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan.
Seuraa minua:
2 Comments
Laura
Itselleni toimii hyvin suklaa 🙂 Minun onneksi ei meidän neiti reagoi siihen.
Ihan mielenkiinnosta kysyn oletko käynyt neitosen kanssa vyöhyketerapiassa, jos on mahavaivoja? Suosittelen, siitä on moni saanut apua vatsavaivoihin.
Natasa H
Suklaati olisi kyllä varmasti hyvää, mutta en koe sitä kovin terveelliseksi stressinkarkoittajaksi. Ja tällä hetkellä se olen siis minä kuka kärsii vatsavaivoista meillä, ei Lili! 🙂