Syön kuin hevonen – Imetysdieetti
Lilin vatsa on ollut herkkä reagoimaan syömiini ruoka-aineisiin äidinmaidon kautta. Olen itsekin herkkävatsainen (IBS jne omg), joten en ole tästä taipumuksesta ollut juurikaan yllättynyt.
Vastasin pari päivää sitten eräässä facebookin vauva-ryhmässä ravintoaiheiseen kysymykseen aika pitkästi ja tuota vastausta runkona käyttäen päätin muodostaa pienen imetysdieettiaiheisen postauksen.
Eritoten kerron tässä postauksessa miten MINÄ syön, en sano että kaikki tässä toimii kaikille. Allergiat jne esim kun ovat asia erikseen ja kaikki ovat yksilöitä.
Olen siis tässä jo hyvän tovin ollut melko tarkalla, mutta kuitenkin sopivasti sallivalla imetysdieetillä. Välillä olen ruokia ruokavalioon palautellut ja kokeillut reagoiko vauvan vatsa.
Olemme nyt päässeet vatsani ja Lilin kanssa aika hyvään yhteisymmärrykseen siitä mikä sopii ja mikä ei.
Aivan aluksi haluan sanoa muutaman jutun.
Ruokailun suhteen kaikille painotan ensin sitä että syömisestä ei kannata stressata tai tehdä siitä itselleen liian vaikeaa.
Stressihormoneilla kyllästettyä äidinmaitoa tuskin kukaan haluaa vauvalleen syöttää.
Jos jotain olen dieettaamisesta elämäni aikana oppinut, niin se on se että stressata ei kannata. Stressi kaataa kaiken sen minkä eteen on tehty työtä.
On totta että esim että imetys kuluttaa 500 tai villimpien arvioiden mukaan jopa 1000kcal extraenergiaa, mutta mehän emme syö kaloreita vaan syömme RUOKAA. Eikös niin?
Stressaaminen esim kalorintarpeesta tai esim proteiinin grammamääristä ei siis liene tarpeen. Proteiiniakin kun saa lähes kaikesta, esimerkiksi viljasta ja kasviksista. Toki kertaluontoisesti voi olla hyvä tsekata ruokapäiväkirjaa pitämällä miltä ruokavalion kokonaiskuva näyttää.
Imettäessä pitää syödä ja juoda ehdottomasti tarpeeksi. Kun syö fiksusti ja oikeaa ruokaa, ei ole mielestäni tarpeen pohtia syökö esimerkiksi liikaa. Hyvä ja riittävä ravinnonsaanti, nesteytys ja lepo näkyvät minulla heti maidontuotannossa, samoin näkyy kun jollain saralla menee kehnosti.
4 päivän aterioista on hyvä muodostaa niin että niistä löytyy tasapainoisesti niin proteiineja, hiilareita ja rasvoja sekä sitten kasa kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä vitamiinien lähteiksi.
Aamiaisille smoothiet on hyvä tapa saada ateriaan kaikkea monipuolisesti. Itse syönkin lähes joka aamu smoothien. Se on mainio yhden käden ruoka syötäväksi vaikka imetyksen lomassa tai vauva kainalossa.
Mun maha esim ei kestä hera-(maito)proteiinia joten joskus käytän riisiproteiinijauhetta smoothien sekaan, yleensä kuitenkin nykyään käytän kaurahiutaleita. Niissä on about saman verran proteiinia 100 grammassa kun esim. raejuustossa. Hyvää lisärasvaa saa avokadosta, sitä lisään smoothieiden lisäksi mm. salaatteihin tai 100% kauraleipäviipaleelle.
Välttelen jonkinverran gluteeniviljoja, mutta nykyään en enää kokonaan. Palanen pehmeää ciabattaa vaan jotenkin kruunaa raikkaan salaatin tai lämpöisen linssikeiton.
Stressaavassa elämäntilanteessa B-vitamiinien tarve korostuu. B-vitamiineja on kasviksissa ja hedelmissä. Helpoiten sitä ottaa esimerkiksi purkista, mutta sellaisesta purkista en itse ottaisi missä sidosaineena on mikroselluloosa. Suolisto kun ei oikein tuota vessapaperia sulata.
Meillä vauvalle vatsavaivoja aiheuttaa syömäni sokeri, sekä maitotuotteet pahiten. Pavuista ja linsseistä en ole huomannut olleen haittaa.
Yleisimmin imetysdieeteillä vältellään kotimaisia viljoja tai gluteeniviljoja, soijaa, maitotuotteita, sokeria ja naudanlihaa. Kasviksista huonoiksi moni on todennut esim sipulit ja paprikan. Hedelmät ja marjat usein myös karsitaan aika minimiin.
Syön tällä hetkellä pääsääntöisesti siis itse hedelmistä lähinnä banaania, muita maltillisesti. Marjoista mustikkaa ja vähän mansikkaa (vaikka mansikka ei virallisesti marja olekaan) ja kasviksista salaattia, pinaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua ja bataattia (sekä perunaa), tomaattia vähän paprikaa.
Kanaa, kalaa ja riisiä sekä viljoista pääosin kauraa. Kaura on hyvin siedetty ja luontaisesti gluteeniton vilja. Maitotuotteiden käyttöä olen rajoittanut yksittäisiin juustoviipaleisiin ja kahvikerman lorauksiin.
Meidän perheessä oikeastaan syödään kuin hevoset. Paljon ruokaa ja erityisesti paljon kauraa. En todellakaan rajoita kaloreita vaan enemmän mietin mistä saisin niitä lisää. Syön kauraa niin smoothieissa kuin leivissä ja Jessekin vetää aamiaiseksi 5dl luomukaurahiutaleita tuorepuuron muodossa.
Hevoset tosin tuskin syö kalaa ja kanaa ja me ei oikeastaan tuota heinää, mutta poikkeukset ne on niitä kun vahvistaa säännöt. Tärkeintä on muistaa olla stressaamatta.
Näillä mennään, pikkuvarsankin masu kun on pysynyt hyvänä.
Ja niille imetysdieettaajille joilla tuntuu että mikään ei toimi ja että kohta joutuu elää jo pyhällä hengellä haluan sanoa isot tsempit ja kehotan miettimään ehkä jo korvikkeeseen siirtymistä. Jos kaikki on tehty ja kokeiltu niin sitten on. Älä soimaa itseäsi, äläkä turhaan rääkkää itseäsi <3
Ps. Kaurahiutalesponsori ilmianna itsesi!
The Body Shopissa on nyt Kanta-asiakaspäivät! Kaikki -20% alennuksella koodilla LYB17! Nyt kannattaa ostaa joululahjoja!* (Rekisteröitymällä verkkokauppaan liityt automaattisesti kanta-asiakkaaksi)
Seuraa minua:
3 Comments
Emmi
Täällä yksi imetysdiettaaja, joka on syönyt viimeisen kuukauden lähinnä kesäkurpitsaa ja kanajauhelihaa vauvan refluksin vuoksi. Kateellisena haaveilen edes siitä kaurapuurosta. ?
Natasa H
Voi ei! Toivottavasti kohta helpottaa! <3
Lurre
Esikoisen kanssa mulla oli imetysdieetti n. vuoden ajan. Ehkä vähän liikaa jännään, että täytyykö tämänkin vauvan kanssa alkaa, mutta onneksi ei ainakaan vielä ole oireita 🙂 Vaikka eipä esikoisellakaan ne heti alkuun olleet, vasta joskus about 3kk iässä.. 🙂