Kategorioimaton

Yliaktiivinen rakko – 5 vinkkiä sen taltuttamiseen

Itselläni tämä vaiva ei onneksi ainakaan vielä ole ajankohtainen, mutta mistä sen tietää, mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu. Moni nainen kärsii virtsankarkailusta ja yliaktiivisesta rakossa jossain vaiheessa elämää. Oiretta esiintyy erityisesti synnyttäneillä naisilla. Tämä aihe tuli puheeksi tässä taannoin ja tutkittuani asiaa hieman, sain selville vinkkejä, millä yliaktiivista rakkoa ja virtsankarkailua voi ehkäistä kotikonstein.

1.Älä juo liikaa

Nesteensaanti on tärkeä pitää riittävällä tasolla, eli muistettava juoda n.2L vettä päivässä, mutta yliaktiivisen rakon kanssa kannattaa katsoa, ettei tule innoissaan juotua liikaa. 2,5 litraa voisi ehkäpä pitää maltillisena rajana. On myös hyvä lopettaa veden juonti illalla tarpeeksi aikaisin, eli juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata enää kulautella vettä kurkusta alas.

2. Vältä kahvia ja muita kofeiinituotteita sekä happoisia hedelmiä

Kofeiini lisää virtsaneritystä ja voi pahentaa vaivaa. Ananas, sitrushedelmät ja karpalot ja muut happoiset hedelmät saattavat ärsyttää rakkoasi, joten kokeile voisiko niiden välttelystä olla pientä apua.

3. Käy WC:ssä tarpeeksi usein

Muista tyhjentää rakko säännöllisesti, älä anna sen täyttyä liikaa. Kokeile lisäksi kaksoistyhjennystä: Kun olet virtsannut sen mitä tuntuu tulevan, kumarru eteenpäin, nouse sitten pystyyn, istuudu pöntölle uudestaan ja koeta virtsata vielä.

4. Älä käytä alkoholia tai tupakkatuotteita

Alkoholi sekoittaa aivojen signaalia siitä, milloin virtsaa voi vapauttaa. Alkoholin on myös sanottu kuivattavan kehoa ja täten lisäävän virtsan määrää. Nikotiinin taas on sanottu ärsyttävän rakon sisäpintaa. Myös (tupakoinnista aiheutuva) yskiminen aiheuttaa helposti virtsankarkailua.

5. Vältä ylipainoa

Ylipaino lisää rakkoon kohdistuvaa painetta.

+Harjoita lantionpohjan lihaksia sekä tutustu Kegelin harjoitukseen

Vinkkejä lantionpohjan lihasten harjoittamiseen löytyy vaikka millä mitalla, ja mikäli et ole tutustunut Kegelin harjoitukseen, kannattanee se Googletella esiin nyt.